Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης στο YouTube: Ένας οδηγός για γονείς

Τι είναι το YouTube?
Το YouTube είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο στον κόσμο με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες και ανήκει στην ιδιοκτησία της Google. Φιλοξενεί τόσο περιεχόμενο που παράγεται από το χρήστη όσο και εμπορικό περιεχόμενο μέσω της ιστοσελίδας του και των εφαρμογών για κινητά.
Το YouTube είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε ανθρώπους όλων των ηλικιών – ένας λόγος γι’ αυτό είναι η απίστευτη ποικιλία περιεχομένου που παρέχει.
Με πάνω από 400 ώρες περιεχομένου που μεταφορτώνονται στο YouTube κάθε λεπτό, αναπόφευκτα μέρος αυτού του περιεχομένου θα είναι ακατάλληλο για τους νεότερους χρήστες. Λόγω του ποσού του περιεχομένου που μεταφορτώνεται στον ιστότοπο, ενδέχεται να μην λειτουργούν αρκετά αποτελεσματικά τα σχετικά φίλτρα προστασίας (συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων μέσω του παρόχου διαδικτύου).
Παρακάτω εξετάζουμε τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει ασφαλές όταν παρακολουθεί βίντεο στο YouTube.

Οδηγίες κοινότητας του YouTube
Το YouTube χρησιμοποιεί ένα σύνολο «κανόνων κοινής λογικής» – τις Κοινοτικές Οδηγίες του – για να βοηθήσει τους δημιουργούς περιεχομένου να καθορίσουν τι είναι και δεν είναι κατάλληλο για δημοσίευση. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν οδηγούς για γυμνό ή σεξουαλικό περιεχόμενο, περιεχόμενο μίσους, επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο και βίαιο ή γραφικό περιεχόμενο.
Ενώ το YouTube εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι όλα τα βίντεο πληρούν τις Οδηγίες Κοινότητας, λόγω του μεγάλου όγκου περιεχομένου που μεταφορτώνεται καθημερινά στον ιστότοπο, υπάρχει κίνδυνος κάποια βίντεο να παραβιάζουν αυτές τις οδηγίες και να είναι ακόμα διαθέσιμα για προβολή. Επιπλέον, μόνο επειδή κάτι είναι αποδεκτό σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα κατάλληλο για χρήστες όλων των ηλικιών.

Τι είναι η Περιορισμένη Λειτουργία;
Η Περιορισμένη λειτουργία είναι μια πρόσθετη ρύθμιση που μπορεί να ενεργοποιηθεί στον ιστότοπο και την εφαρμογή YouTube. Αν ενεργοποιηθεί, περιορίζει τη διαθεσιμότητα δυνητικά επιβλαβούς ή μη αποδεκτού περιεχομένου.

Πώς λειτουργεί η Περιορισμένη Λειτουργία;
Η κύρια μέθοδος για το φιλτράρισμα περιεχομένου σε Περιορισμένη Λειτουργία είναι ένα αυτόματο σύστημα που χρησιμοποιεί αλγόριθμους. Αυτοί οι αλγόριθμοι ή κανόνες καθορίζουν ποιο περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί ακατάλληλο ελέγχοντας διαφορετικά στοιχεία, όπως τον τίτλο, τη γλώσσα και τα μεταδεδομένα που χρησιμοποιούνται σε κάθε βίντεο. Τα μεταδεδομένα αναφέρονται σε πληροφορίες σχετικά με το βίντεο, όπως η ημερομηνία μεταφόρτωσης, ο δημιουργός, η περιγραφή του βίντεο και οι λέξεις-κλειδιά με ετικέτες.
Το YouTube αναγνωρίζει ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα δεν είναι ποτέ τέλεια και ότι οι αλγόριθμοί τους “κάνουν μερικές φορές λάθη κατά την αξιολόγηση των βίντεο που θα διατίθενται στη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”.
Το YouTube χρησιμοποιεί επίσης μια ομάδα αρμόδιων ατόμων που ελέγχουν με μη αυτόματο τρόπο κάποιο περιεχόμενο το οποίο ίσως χρειαστεί να φιλτραριστεί. Συγκεκριμένα, ελέγχουν με μη αυτόματο τρόπο τα βίντεο τα οποία έχουν «επισημανθεί» ως ακατάλληλα από τους χρήστες του YouTube και όλα τα βίντεο που υποβάλλονται στο πλαίσιο της φόρμας ανατροφοδότησης “Περιορισμένη Λειτουργία”.

Πώς μπορώ να κάνω χρήση της Περιορισμένης Λειτουργίας;
Η περιορισμένη λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί με τα εξής βήματα:
  1. Μεταβείτε στο εικονίδιο του λογαριασμού στην επάνω δεξιά γωνία του ιστότοπου ή της εφαρμογής YouTube.
  2. Μεταβείτε στη λειτουργία “Περιορισμένη” στην επιλογή “Ενεργοποίηση”.
  3. Η λειτουργία περιορισμένης λειτουργίας λειτουργεί σε επίπεδο προγράμματος περιήγησης, οπότε αν επιλέξετε να την χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε σε κάθε πρόγραμμα περιήγησης που είναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari κ.λπ.)
Το Κέντρο ιδιωτικού απορρήτου και ασφάλειας του YouTube παρέχει πιο λεπτομερείς συμβουλές σχετικά με τη χρήση της λειτουργίας περιορισμένης πρόσβασης σε διαφορετικές συσκευές. Διαβάστε το αναλυτικό φυλλάδιο του Ελληνικού Κέντρου Διαδικτύου για την περιορισμένη πρόσβαση εδώ.

Συμβουλές
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανένα φίλτρο δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματικό από μόνο του και οποιαδήποτε στοιχεία ελέγχου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν εργάζονται για εσάς και την οικογένειά σας.
Ακολουθούν οι κορυφαίες συμβουλές για την υποστήριξη των παιδιών σας στο YouTube:
  • Τα συστήματα φιλτραρίσματος μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά δεν αποτελούν αντικατάσταση για τη συζήτηση και συμμετοχή στη διαδικτυακή ζωή του παιδιού σας. Παρακολουθήστε τα βίντεο μαζί, μιλήστε για τα αγαπημένα τους κανάλια και βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα κοντά όταν το παιδί σας έχει πρόσβαση στο YouTube.
  • Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία αναφοράς στο YouTube – θα χρειαστεί να έχετε λογαριασμό στο YouTube ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail για να το κάνετε αυτό. Διαβάστε το πώς να αναφέρετε ακατάλληλο περιεχόμενο και μοιραστείτε αυτές τις γνώσεις με την οικογένειά σας. Η εμπλοκή με την κοινότητα του YouTube, αναφέροντας βίντεο που παραβιάζουν τις Οδηγίες κοινότητας, θα κάνει τον ιστότοπο καλύτερο για όλους.
  • Εξερευνήστε περαιτέρω ρυθμίσεις – ρίξτε μια ματιά στο Κέντρο βοήθειας του YouTube για να δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους στο YouTube. Για παράδειγμα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία “αυτόματης αναπαραγωγής”, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση του βίντεο να μην αναπαράγονται αυτόματα άλλα βίντεο μετά από αυτό.
  • Δώστε στρατηγικές στα παιδιά για να προστατευθούν από τυχόν ανεπιθύμητο περιεχόμενο – ενημερώστε τα ότι μπορούν να σας μιλήσουν αν δουν κάτι που δεν θέλουν ή να τους δείξετε πώς να απενεργοποιήσουν την οθόνη αν δουν κάτι που τους αναστάτωσε.
  • Σκεφθείτε να κάνετε μια Οικογενειακή Συμφωνία. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συνομιλία με όλη την οικογένειά σας για το πώς όλοι χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και να συζητήσετε πώς να συμπεριφέρεστε με θετικό τρόπο στο διαδίκτυο. Εάν το YouTube είναι δημοφιλές στην οικογένειά σας, θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε μια συγκεκριμένη ενότητα στη συγκατάθεσή σας για να μιλήσετε γι’ αυτό.
Πηγή: UK Safer Internet Center

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου