Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην εκδήλωση της Ελληνικής Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κώδικα.

Στις 6-21 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί για έκτη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (https://codeweek.eu/). Εκατομμύρια παιδιά, νέοι, έφηβοι, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής θα συμμετάσχουν για άλλη μια φορά σε εκδηλώσεις και μαθήματα σε όλη την Ευρώπη για τους κώδικες προγραμματισμού.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού;
Η Εβδομάδα Προγραμματισμού της ΕΕ είναι μία πρωτοβουλία απλών πολιτών που γιορτάζει τη δημιουργία εφαρμογών και πραγμάτων γύρω μας μέσω της συγγραφής κώδικα. Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ευρώπης έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν χρησιμοποιώντας νέες ψηφιακές τεχνολογίες, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα γράφοντας λίγες γραμμές κώδικα και ακόμα να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στον τομέα της πληροφορικής και του προγραμματισμού.

Για το 2018, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού επιθυμεί να αξιοποιήσει περισσότερο τον τομέα της εκπαίδευσης, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό και να δοκιμάσουν προτεινόμενες δραστηριότητες.  Η Ευρωπαία Επίτροπος Mariya Gabriel, αρμόδια για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, έχει θέσει ως προτεραιότητα, τη διάδοση του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Εκπαίδευση και την ενθάρρυνση περισσότερων σχολείων να εισάγουν το μάθημα το προγραμματισμού στη διδασκαλία ως μέσο προώθησης της ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Για να το πετύχει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα (EU code week). Ο στόχος είναι η συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον του 50% των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση (http://www.nationalcoalition.gov.gr/) θα διοργανώσει διήμερη εκδήλωση στην Αθήνα (20 & 21 Οκτωβρίου) στοχεύοντας στη συμμετοχή μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 8 έως 11 ετών, εκπροσωπώντας διάφορες περιφέρειες της χώρας οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε ομάδες των 4 έως 5 ατόμων ανά σχολείο με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή. Στην εκδήλωση, οι μαθητές θα γνωρίσουν τον κώδικα από εταιρείες λογισμικού και θα δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία χρησιμοποιώντας τον προγραμματισμό. Επίσης, θα έρθουν σε επαφή με τις δυνατότητες του προγραμματισμού σε καθημερινές λειτουργίες.

Όσοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκδήλωση μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου