Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Η ιστορία του υπολογιστή ENIAC και οι γυναίκες προγραμματιστές του

Ο ENIAC I
Το 1946, ο John Mauchly και ο John Presper Eckert ανέπτυξαν το ENIAC I (ή Electrical Numerical Integrator And Calculator). Ο αμερικανικός στρατός υποστήριξε την έρευνά του επειδή χρειάζονταν έναν υπολογιστή για τον υπολογισμό πινάκων πυροβολικού, τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται για διαφορετικά όπλα υπό ποικίλες συνθήκες για την ακρίβεια του στόχου.
Το Ερευνητικό Εργαστήριο Βαλλιστικών Επιστημών ή το BRL είναι ο κλάδος του Στρατού που είναι υπεύθυνοι για τον υπολογισμό των πινάκων και έγινε πιο ενδιαφέρον μετά από ακρόαση για την έρευνα του Mauchly στην Σχολή Moore του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ο Mauchly είχε δημιουργήσει προηγουμένως αρκετές υπολογιστικές μηχανές και είχε ξεκινήσει το 1942 σχεδιάζοντας μια καλύτερη υπολογιστική μηχανή βασισμένη στο έργο του John Atanasoff, ενός εφευρέτη που χρησιμοποίησε σωλήνες κενού για να επιταχύνει τους υπολογισμούς.

Εταιρική συνεργασία των  John Mauchly και John Presper Eckert
Στις 31 Μαΐου 1943 άρχισε η στρατιωτική επιτροπή για τον νέο υπολογιστή με τον Mauchly να είναι ο κύριος σύμβουλος και ο Eckert ως αρχικός μηχανικός. Ο Eckert ήταν απόφοιτος σπουδαστής στη σχολή του Moore όταν συναντήθηκε με τον Mauchly το 1943.
Η ομάδα χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να σχεδιάσει το ENIAC και έπειτα 18 μήνες και 500.000 δολάρια για την κατασκευή του. Και τότε, ο πόλεμος τελείωσε. Ο ENIAC εξακολουθούσε να εργάζεται ηια τον στρατό, εκτελώντας υπολογισμούς για το σχεδιασμό βόμβας υδρογόνου, πρόβλεψη καιρού, μελέτες κοσμικών ακτινών, θερμική ανάφλεξη, μελέτες τυχαίων αριθμών και σχεδιασμός αιολικών σηράγγων.
Τι είναι το εσωτερικό του ENIAC;
Το ENIAC ήταν ένα περίπλοκο και περίπλοκο κομμάτι της τεχνολογίας για το διάστημα. Περιείχε 17.468 σωλήνες κενού μαζί με 70.000 αντιστάτες, 10.000 πυκνωτές, 1.500 ρελέ, 6.000 χειροκίνητους διακόπτες και 5 εκατομμύρια συγκολλημένους αρμούς. Οι διαστάσεις του κάλυψαν επιφάνεια 167 τετραγωνικών μέτρων χώρου, ζυγίζουν 30 τόνους και καταναλώνουν 160 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Υπήρχε μάλιστα μια φήμη ότι μόλις ενεργοποιούνταν το μηχάνημα, στην πόλη της Φιλαδέλφειας προκαλούσε προβλήματα. Ωστόσο, η φήμη αναφέρθηκε για πρώτη φορά λανθασμένα από το Δελτίο της Φιλαδέλφειας το 1946 και από τότε θεωρείται ως αστικός μύθος.
Σε μόλις ένα δευτερόλεπτο, ο ENIAC (χίλιες φορές πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη υπολογιστική μηχανή μέχρι σήμερα) θα μπορούσε να εκτελέσει 5.000 προσθήκες, 357 πολλαπλασιασμούς ή 38 τμήματα. Η χρήση των σωλήνων κενού αντί των διακοπτών και των ηλεκτρονόμων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας, αλλά δεν ήταν μια γρήγορη μηχανή για επαναπρογραμματισμό. Οι προγραμματιστικές αλλαγές θα απαιτούσαν από τους τεχνικούς εβδομάδες και η μηχανή θα απαιτούσε πάντα μακρές ώρες συντήρησης, έπειτα η έρευνα για το ENIAC οδήγησε σε πολλές βελτιώσεις στον σωλήνα κενού.
Οι Προγραμματίστριες του ENIAC
Ο ENIAC (Electrical Numerical Integrator And Calculator) ήταν ο αδίστακτος, απίστευτα ασταθής προκάτοχος των υπολογιστών γενικής χρήσης στις ζωές όλων (και γραφεία και τσέπες) σήμερα.
Όταν το ENIAC αποκαλύφθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέλαβε τη φαντασία του κοινού. Ο εφευρέτης John Mauchly το παρουσίασε με επιστημονική φαντασία, βάζοντας μισά κομμάτια πινγκ-πονγκ πάνω από τα φώτα για πιο «δραματικό» αποτέλεσμα. Υποστήριξε ότι οι υπολογιστές ήταν ένα εισιτήριο για «καλύτερη διαβίωση», ακόμη και υποσχόμενος ότι θα μειώσουν σε μία ημέρα την τιμή του ψωμιού.

Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τον υπολογισμό των τροχιών πυροβολικού, το ENIAC ήταν 1.000 φορές πιο γρήγορα από ό, τι παρόμοια ηλεκτρομηχανικά μηχανήματα και 2.400 φορές ταχύτερα από τον άνθρωπο στον υπολογισμό μιας τροχιάς. Ο John William Mauchly (ο οποίος αργότερα ανέπτυξε το UNIVAC I) και ο J. Presper Eckert σχεδίασαν το ENIAC με έναν αριθμό μηχανικών.
Ο ENIAC δεν ήταν υπολογιστής αποθηκευτικού προγράμματος. Αντίθετα, μοιάζει περισσότερο με μια συλλογή από ηλεκτρονικά μηχανήματα προσθήκης που ελέγχονται από ένα πλέγμα ηλεκτρικών καλωδίων. Θα έπρεπε να προγραμματιστεί με καλωδιώσεις σε πινάκιο και τρεις «φορητούς πίνακες λειτουργιών» για την εισαγωγή πινάκων αριθμών. Αυτό έγινε με τη ρύθμιση 1,200 διάκενων 10 κατευθύνσεων σε κάθε φορητό πίνακα λειτουργιών.
Το έργο αυτό δόθηκε σε μια ομάδα έξι γυναικών: την Jean Jennings, την Marlyn Wescoff, την Ruth Lichterman, την Betty Snyder, την Frances Bilas και την Kay McNulty. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε ελλείψεις ανδρών μηχανικών στις Ηνωμένες. Ως εκ τούτου, ο στρατός δημοσίευσε περιγραφές θέσεων εργασίας για γυναίκες «υπολογιστές», οι οποίες θα υπολογίζουν τις τροχιές του πυροβολικού με το χέρι. Αυτές οι έξι γυναίκες επιλέχθηκαν για μια ομάδα «υπολογιστών» ώστε να εργαστούν σε ένα εξαιρετικά μυστικό σχέδιο.
Ήταν πολύ μια κατάσταση «σκάσε και κολύμπα». Μετά από έξι εβδομάδες εκπαίδευσης σε βάση στρατού, τις έδωσαν τα σχέδια για το ENIAC και τα διαγράμματα καλωδίωσης για όλα τα πάνελ. Τους είπαν να «καταλάβουν πώς λειτουργεί η μηχανή και στη συνέχεια να υπολογίσουν πώς να το προγραμματίσουν».
θα υπολογίζουν τις τροχιές του πυροβολικού με το χέρι. Αυτές οι έξι γυναίκες επιλέχθηκαν για μια ομάδα «υπολογιστών» ώστε να εργαστούν σε ένα εξαιρετικά μυστικό σχέδιο.
Ήταν πολύ μια κατάσταση «σκάσε και κολύμπα». Μετά από έξι εβδομάδες εκπαίδευσης σε βάση στρατού, τις έδωσαν τα σχέδια για το ENIAC και τα διαγράμματα καλωδίωσης για όλα τα πάνελ. Τους είπαν να «καταλάβουν πώς λειτουργεί η μηχανή και στη συνέχεια να υπολογίσουν πώς να το προγραμματίσουν».

Προγραμματισμός του ENIAC
Ο προγραμματισμός απαιτούσε την ανάλυση των διαφορικών εξισώσεων, τον προσδιορισμό του τρόπου επιδέσμευσης των καλωδίων για τη σύνδεση με τα σωστά ηλεκτρονικά κυκλώματα και τη ρύθμιση των χιλιάδων διακοπτών 10 κατευθύνσεων. Οι γυναίκες χειρίζονταν το μηχάνημα με τα χέρια, μια δύσκολη εργασία που χρησιμοποιούσε διακόπτες, καλώδια και ψηφιακούς δίσκους για τη δρομολόγηση δεδομένων και παλμικών προγραμμάτων. Μετά από λίγο, οι γυναίκες κέρδισαν την εμπιστοσύνη των μηχανικών ENIAC και κέρδισαν την καθοδήγηση του John Mauchly.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο ENIAC ήταν πραγματικά προβληματικός. Το μηχάνημα χρησιμοποίησε σχεδόν 18.000 σωληνάρια κενού, τα οποία καίγονται με ρυθμό περίπου ένα ανά ημέρα. Η εκμάθηση του ENIAC από τα διαγράμματα επέτρεψε στις γυναίκες να εξοικειωθούν στενά με το μηχάνημα. Έγραψαν ένα σύστημα για να καταλάβουν ποιοι σωλήνες κενού είχαν καεί και πήραν σχολαστικές σημειώσεις για τα προγράμματά τους.
Η δουλειά των προγραμματιστών του ENIAC περιελάμβανε την ανάπτυξη εννοιών όπως η «υπορουτίνα» και το «εμφωλεύω». Ο Jean Bartik θα οδηγούσε αργότερα μια ομάδα για να μετατρέψει το ENIAC σε έναν αποθηκευμένο υπολογιστικό πρόγραμμα στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Μια “ξεχασμένη” ιστορία και η ανακάλυψη της
Μετά τον πόλεμο, οι γυναίκες συνέχισαν να εργάζονται στο ENIAC. Η ειδημοσύνη τους κατέστησε δύσκολη την αντικατάστασή τους με τους στρατιώτες που επέστρεφαν. Οι αρχικοί προγραμματιστές του ENIAC δεν αναγνωρίστηκαν ούτε για τις προσπάθειές τους ούτε ήταν γνωστοί στο κοινό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Η Kathy Kleiman, μια νέσ προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, συναντήθηκε με μια παλιά εικόνα του ENIAC ενώ εργαζόταν πάνω σε μια εργασία. Η Kleiman ρώτησε για τις γυναίκες στην εικόνα. Ένας εκπρόσωπος στο Μουσείο Ιστορίας Υπολογιστών της είπε ότι ήταν «κυρίες ψυγεία» – μοντέλα που ήταν μόνο στη φωτογραφία για να κάνουν το προϊόν να φαίνεται καλό. Στην δική της έρευνα, η Kleiman ανακάλυψε ποιες ήταν αυτές οι γυναίκες. Η έρευνά της εξελίχθηκε σε συνάντηση και συνέντευξη με τις γυναίκες και την ίδρυση του Προγράμματος Προγραμματιστών του ENIAC.

Ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι εικόνες των σωλήνων κενού είναι εντυπωσιακά από μόνα τους, το αγαπημένο μέρος για τις έξι προγραμματιστές του ENIAC ήταν η ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας. Οι έξι γυναίκες αντιπροσώπευαν ένα ευρύ φάσμα προοπτικών και υπόβαθρων και σχημάτισαν στενές φιλίες. Η Wescoff και η Lichtermann ήταν Εβραίες, η Snyder ήταν Quaker (μέλος της Θρησκευτικής Εταιρείας Φίλων, ένα χριστιανικό κίνημα που ίδρυσε ο George Fox), η McNulty Καθολική και η Jennings προτεσταντική, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχε κάποια ουσιώδη διαφορά στο κοινωνικό τους υπόβαθρο θεραπεύοντας την επιστήμη τους.
Εκτός από τη δουλειά, αυτές οι γυναίκες πέρασαν πολύ από την προσωπική τους ζωή μαζί. Κατά τον προγραμματισμό, δούλευαν συχνά σε ζεύγη. Πολλές από τις φιλίες μεταξύ των γυναικών της ENIAC διήρκεσαν μια ζωή.

Πηγή: Maxmag

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Κάλεσμα για την δημιουργία Επιστημονικής & Οργανωτικής Επιτροπής για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών

Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από την Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ, σχεδιάζουν να διοργανώσουν το 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής ανοιχτών τεχνολογιών και καλούν όσους ερευνητές, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς ασχολούνται ενεργά με το ανοιχτό hardware και την ρομποτική, να δηλώσουν συμμετοχή  (μέχρι τις 31/01/2018) στην επιστημονική - οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και οι ανοιχτές τεχνολογίες δεν αλλάζουν μόνο τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο, αλλάζει και τον τρόπο που ο κόσμος αλληλεπιδρά μαζί μας. Η ρομποτική παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον κόσμο μας και οι ανοιχτές τεχνολογίες αποτελούν ένα από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της. Οι ανοικτές τεχνολογίες συμβάλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της πρωτοβουλίας και της δημιουργικότητας. Συμβάλουν στη προσαρμογή των ανθρώπων όλων των ηλικιών, σε μια εποχή γρήγορων ψηφιακών αλλαγών, αξιοποιώντας καλύτερα την ψηφιακή τεχνολογία για τη διδασκαλία, τη μάθηση, ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη ζωή και την εργασία σε μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού · και τη βελτίωση της εκπαίδευσης μέσω καλύτερης ανάλυσης δεδομένων και πρόβλεψης, προοπτικές που τονίζονται ιδιαίτερα στο τελευταίο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ψηφιακή εκπαίδευση το οποίο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες της στη προσπάθεια για προσαρμογή στα συνεχώς μεταβαλλόμενα ψηφιακά δεδομένα.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να αναδείξει έργα ρομποτικής των οποίων τεχνικός σχεδιασμός, τα σχηματικά διαγράμματα, και ο πηγαίος κώδικας δημοσιεύονται υπό ένα μοντέλο λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν ομάδες από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς ομάδες από makers-hackers όλων των ηλικιών με έργα και εφαρμογές για ερευνητική-εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον στις επιτροπές του Διαγωνισμού  συμπληρώστε αυτή την φόρμα μέχρι τις 31/01/2018

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018


Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το θέμα της φετινής Ημέρας “Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου το σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από εσένα” ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου, να φέρει τους ανθρώπους κοντά.

Πρόγραμμα εκδήλωσης: http://bit.ly/2CDUr2x
Δήλωση συμμετοχής στην εκδήλωση: http://bit.ly/2CVWNht

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

10 Classroom Uses for Minecraft

Long before the release of its Education Edition, educators were using Minecraft in the classroom. For some time now, teachers have been playing with the various ways it can be used for learning.
Certainly, digital game-based learning is not a new concept; games like Reader Rabbit have been used in the classroom since the 1980s. However, Minecraft doesn’t really fit the traditional model of a computer-based learning game. It’s much more immersive and simulates real-life experiences.
We have explored some classroom uses for Minecraft in our list below. 

Περισσότερα στο αρχικό άρθρο ( thetechedvocate.org )

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Google Summer of Code 2018

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), σκοπεύει να συμμετέχει στο πρόγραμμα Google Summer of Code και το 2018 ως mentor organization, και να στηρίξει ακόμα περισσότερα ελληνικά έργα ανοιχτού κώδικα από φοιτητές και προγραμματιστές

To GSoC προσφέρει σε φοιτητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο ανοιχτού κώδικα, και να μάθουν πώς είναι να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού. Κάθε καλοκαίρι συμμετέχουν στο GSoC χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη δημοφιλών έργων ανοικτού λογισμικού. Υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο και από το 2005 που ξεκίνησε έχουν συμμετάσχει σε αυτό περισσότεροι από 13.000 φοιτητές από 127 χώρες με αποτέλεσμα να παραχθούν περισσότερες από 33.000.000 γραμμές κώδικα για 608 οργανισμούς ανοιχτού λογισμικού.

Στο περσινό Google Summer of Code συμμετείχαν 201 οργανισμοί από 72 χώρες και 1318 φοιτητές σε εκατοντάδες έργα ανοιχτού κώδικα. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, eellak.gr) συμμετείχε με 4 έργα ανοιχτού κώδικα, και οι τέσσερις φοιτητές αξιολογήθηκαν θετικά για το συνολικό τους έργο κατά την διάρκεια του GSoC.

Τα 4 έργα ανοιχτού κώδικα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, στα οποία υπήρξε συνεισφορά στο πλαίσιο του GSoC 2017 είναι τα εξής: Open Source Δι@υγεια, Greek scripts for Eczar fonts ,Donation – Box, και  Mix-net implementation Zeus
         
Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα έργα, τα οποία προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών το 2017 υπάρχουν διαθέσιμες εδώ.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ καλεί όσους προγραμματιστές, ερευνητές  ή εταιρίες ενδιαφέρονται να προτείνουν έργα ανοιχτού κώδικα στα οποία επιθυμούν να συμμετέχουν και ως μέντορες στο πλαίσιο του Google Summer of Code 2018, να συμπληρώσουν αυτή τη φόρμα

Επίσης καλούμε όσους φοιτητές έχουν προτάσεις ή ιδέες για έργα ανοιχτού κώδικα που θέλουν να συμπεριληφθούν στα προτεινόμενα έργα του οργανισμού προς το GSOC να συμπληρώσουν τη φόρμα που βρίσκεται εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Google Summer of Code 2018, δείτε το https://summerofcode.withgoogle.com/how-it-works/.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Δωρεάν Ημερίδα: Διαδίκτυο και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών & Αποφοίτων ΔΕΟ ΕΑΠ και η Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών του Διαδικτύου (Html.Gr) σας προσκαλούν την Κυριακή 07.01.2018 στις 15 :30 έως 18:00 σε μια μοναδική εκδήλωση Μoney–Show, στην αίθουσα ΘΑΛΕΙΑ 1 του ξενοδοχείου Athens Hilton Hotel, Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 48 – Αθήνα στην εκδήλωση με θέμα

                     "Διαδίκτυο και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα".

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης για να χρησιμοποιηθεί στο βιογραφικό των συμμετεχόντων.